Δήλωσαν, έγραψαν...

Αξιότιμε κ. Σαραντόπουλε,
Το πρώτο σας ιστορικό μυθιστόρημα αποτελεί ένα αξιόλογο έργο για τον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο και για την πορεία της πατρίδας μας. Το συγγραφικό σας χάρισμα συμβάλλει στη γόνιμη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μας ταξιδεύει με ευαισθησία και παραστατικό τρόπο σε μια από τις  σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.
Χαίρομαι διότι μέσα από το έργο επιχειρείτε να δώσετε το πνεύμα της εποχής και εύχομαι να εμπνεύσει πολλούς στην αίσθηση πατρίδας και στην ενότητα που έχουμε ανάγκη.
Σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδο με την ευλογία του Τριαδικού μας θεού στη ζωή, στη δημιουργική ενασχόλησή σας με τα κοινά και στα έργα σας.
Μετά πατρικών ευχών
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

 

«Εμπρός δια της λόγχης. Η Μεγάλη Εξόρμηση 1912-1913. 
Με αυτόν τον τίτλο το βιβλίο, που παρουσιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη ως αρμόζει, ορίζει το περιεχόμενό του. Ωστόσο δεν το αποκαλύπτει. Η δομή του και καθεμιά σελίδα του επιφυλάσσει πολλές αποκαλύψεις, εκπλήξεις και βαθιές συγκινήσεις. Έκπληξη, άλλωστε, είναι ο ίδιος ο συγγραφέας του. Γεννημένος στην Καλαμάτα και εγκατεστημένος στην Αθήνα, χημικός και επιχειρηματίας ο Φώτης Σαραντόπουλος προκαλεί αυτόματα ένα κλασικό ερώτημα: Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Αλεπού σίγουρα είναι, όπως θα φανεί στη συνέχεια. Αλλά δεν πάει στο παζάρι. Πάει στα πλατειά ελληνικά πεδία και γυρεύει την ιστορική Αλήθεια. Γιατί; Γιατί αγαπάει την Ελλάδα. 
...
Τι καινούργιο μας κομίζει ο Φώτης Σαραντόπουλος; 
Μας κομίζει την αμεσότητα και την αυθεντικότητα. Στις σελίδες του δεν ακολουθείς το ιστορικό γεγονός: το ζεις. Δεν στέκεις απέναντι στην Ιστορία. Εισέρχεσαι στην Ιστορία. Συχνά σε συνεπαίρνει τόσο που νιώθεις πως είσαι ένας πρωταγωνιστής, έστω απλός αγωνιστής- μα τι αγωνιστής- της Ιστορίας. Την γράφεις αυτοπροσώπως. Πώς αυτό; 
Το μυστικό είναι ότι ο συγγραφέας σε βυθίζει αμέσως στις πρωτογενείς ιστορικές πηγές. Σε κάθε βήμα, σε κάθε μάχη, σε κάθε άλμα, σε κάθε σταθμό, κάτω από την συνεχή βροχή των ουρανών και την βροχή των κανονιών, διαβάζεις το γράμμα του πολεμιστή, τις αναμνήσεις του πρωταγωνιστή, την περιγραφή του πολεμικού ανταποκριτή. Και μαζί την Διαταγή, το πολεμικό ανακοινωθέν, τα τηλεγραφήματα του Αρχιστρατήγου, τα σχέδια του Γενικού Επιτελείου. Δεν διαβάζεις πια. Είσαι κι εσύ εκεί. Εμπρός δια της λόγχης.
Είναι προφανές. Για να συντεθεί, όχι απλώς για να γραφεί, τούτο το βιβλίο, χρειάσθηκε επίπονη έρευνα, πολύς χρόνος, βαρύς πνευματικός μόχθος και, προ παντός, αγάπη στην Πατρίδα. Περηφάνια. Αξιοπρέπεια. Γοργή ματιά, γερή καρδιά και ανοιχτωσιά.
Άξιος ο μισθός σου, Φώτη Σαραντόπουλε. Σε ευχαριστούμε, αδελφέ μας Καλαματιανέ. ...
Τίμησες την εθνική επέτειο. Την γέμισες ανθρωπιά και ζεστασιά. Την άνοιξες πια πλατιά.
Έσο έτοιμος, λοιπόν. Σύντομα η πρώτη έκδοση θα εξαντληθεί και η δεύτερη θα αναπληρώσει τα λοιπά. Σε περιμένει ξανά πολλή, σκληρή δουλειά. Λυτρωτική, ωστόσο. Άμποτε! Εύγε!»
Νικόλαος Ι. Μέρτζος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών


«
Μόλις επεράτωσα την μελέτη της εργασίας σας με τίτλο "Εμπρός δια της λόγχης – Η μεγάλη εξόρμηση 1912-1013" και σπεύδω να σας γράψω ότι την χάρηκα, την απήλαυσα. Δεν έχω διαβάσει άλλο ιστορικό έργο όμοιο με το δικό σας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι, μπορεί να μεταφέρει τον αναγνώστη στο χώρο και χρόνο των γεγονότων, τα οποία εξιστορούνται. Όσο διαρκούσε η μελέτη, ζούσα τους Βαλκανικούς Πολέμους. Επίσης, από όσα έχω μελετήσει και γνωρίζω από διάφορες πηγές, μπορώ να ειπώ ότι, η εξιστόρηση των γεγονότων είναι ακριβέστατη. Εύχομαι να συνεχίσετε, διότι η ιστορία έχει να κερδίσει. »
Δημήτριος Σκαρβέλης, Στρατηγός ε.α., Επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ακαδημαϊκός

 

«… Θα το ήθελα σε τόμο, τον πρώτο τόμο, αφού στον πρόλογο ο συγγραφέας έχει καταγραμμένη την υπόσχεση οτι θα συνεχίσει την αναζήτηση – έρευνα και την εν συνεχεία καταγραφή και παρουσίαση της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδος. Υποθέτω, σε τόνο αφηγηματικής εξιστόρησης, όπως συμβαίνει και στο βιβλίο που μας παρουσιάζεται σήμερα. Προσωπικά του το εύχομαι! Όχι γιατί στους τίτλους του, δηλαδή του επιστήμονα χημικού και του επιχειρηματία κλπ θα προστεθεί και αυτός του ιστορικού, αλλά διότι το γιγαντιαίο αυτό εγχείρημα, με την δυναμική και την καλλιέργεια του γραπτού του λόγου, θα κληροδοτήσει ένα χρήσιμο βοήθημα στους σημερινούς αλλά και στους αυριανούς Συνέλληνες. Το «Εμπρός δια της Λόγχης» περιέχει και παρέχει στον αναγνώστη πλήρη ανάλυση και παραστατική περιγραφή του καθαρά στρατιωτικού μέρους, της όλης εποποιίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν τόμο αφηγηματικής Ιστορίας, αλλά και έναν ιστορικό, με όλη τη σημασία της λέξεως, τόμο … Εύχομαι στον κ. Φώτη Σαραντόπουλο να υλοποιήσει τη σχεδίασή του.»
Στρατηγός Ιωάννης Βερυβάκης, επ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

 

« Βιβλία σαν και το δικό σας, τα οποία αναφέρονται με γλαφυρότητα σε γεγονότα ιστορικά και σε απλές καθημερινές στιγμές του πολέμου, σε εποχές που οι Έλληνες μάχονταν υπέρ "βωμών και εστιών" χωρίς να υπολογίζουν πείνα, δίψα, κρύο και κακουχίες, αποτελούν ισχυρό στήριγμα για το ηθικό και τις αξίες, που δοκιμάζονται στις μέρες που περνάει η χώρα μας »
Κωνσταντίνος Τσαγγαράς, Ταξίαρχος, VIII Μεραρχία Πεζικού (Διοικητής)

 

«Αγαπητέ κύριε Σαραντόπουλε …  Καταπιαστήκατε να αναστηλώσετε για τους συγχρόνους με τη μορφή ιστορικού μυθιστορήματος την ενδοξότερη περίοδο της νεώτερης ιστορίας μας. ... Τα καταφέρατε θαυμάσια. Μπράβο σας …
Εγώ νομίζω ότι ένα κινηματογραφικό έργο με βάση το βιβλίο «Εμπρός δια της Λόγχης» θα ήταν μια απάντηση και στον «Σουλεϊμάν» και θα είναι μια απάντηση του Ελληνισμού…»
Στέλιος Παπαθεμελής, τ. Υπουργός

 

«100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας, της Ηπείρους και των νησιών του Αιγαίου, ο Φώτης Σαραντόπουλος τιμά την λαμπρή επέτειο μέσα από ένα καταπληκτικό, ειλικρινά σας λέω, καταπληκτικό συγγραφικό έργο, που θεωρώ πως ανταποκρίνεται απόλυτα στους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος όταν αποφάσισε να το γράψει: Να μεταφέρει το πνεύμα εκείνης της εποχής μέσα από απλές καθημερινές ιστορίες του μετώπου, να διδάξει στους νεώτερους το έπος των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων ...
Ο Φώτης Σαραντόπουλος δεν ξεχνά. Θυμάται και τιμά τους ήρωες ... Στις 576 σελίδες του μοναδικού αυτού ιστοριογραφήματος, ζωντανεύουν και πάλι, καρέ - καρέ, οι εικόνες της μεγάλης πορείας γα την λευτεριά, μέσα από τις περιγραφές, τα ημερολόγια και τις προσωπικές αφηγήσεις των απλών Στρατιωτών και των Αξιωματικών ...Εμπρός δια της Λόγχης! Ψηλά το ηθικό παιδιά, πάμε να απελευθερώσουμε τα αδέρφια μας που μας περιμένουν!Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν ένα ορόσημο στη σύχρονη Ιστορία της Πατρίδας μας, αποτελούν την αποθέωση τςη εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας του Έθνους μας, την τρανότερη απόδειξη πως όταν ο Ελληνικος λαός είναι μονιασμένος, όταν δεν αφήνει την διχόνοια να μπει ανάμεσά του, κινητοποιείται από ψηλά ιδανικά και μεγαλουργεί. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο τον Φώτη Σαραντόπουλο, γι' αυτό το βιβλίο που μας προσέφερε. Ένα βιβλίο γραμμένο από καρδιάς. Ένα πραγματικό Ευγγέλιο μνήμης, που θα είναι ωφέλιμο να διαβαστεί, όχι μόνο από τους Μακεδόνες, αλλά από όλους  τους  Έλληνες, για να θυμόμαστε, να τιμούμε και να αναγνωρίζουμε. Φώτη σε ευχαριστούμε ...»

Παναγιώτης Ψωμιάδης, τ. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας

 

«Αγαπητέ Φώτη,
Στη χορεία των εγκωμίων των οποίων το βιβλίο σου δικαίως αποτελεί αντικείμενο, θα ήθελα να προσθέσω και εγώ την μικρή μου συνεισφορά. Διάβασα το “Εμπρός διά της Λόγχης” - τίτλος, όχι απλώς ευρηματικός, αλλά και εμβληματικός, ειρήσθω εν παρόδω - με αδιάπτωτο ενδιαφέρον. Και, μολονότι, όπως πολλοί άλλοι συνομήλικοί μου, δεν αγνοούσα τις γενικές γραμμές της βαλκανικής μας εποποιίας, απεκόμισα μια αμεσότερη εικόνα των ιστορικών εκείνων επιτευγμάτων των πατέρων μας χάρις στην πρωτότυπη παρουσίασή τους που υιοθετείς. Τον συνδυασμό, δηλαδή, ενδελεχώς τεκμηριωμένων γεγονότων με μια δημοσιογραφική προσέγγισή τους που, έναν αιώνα μετά την εκτύλιξή τους, τα ζωντανεύει. Κάτι το ιδιαίτερα χρήσιμο για τη νέα μας γενιά, για την οποία οι Βαλκανικοί Πόλεμοι - όπως άλλωστε και άλλες σημαντικές πτυχές της σχετικά πρόσφατης ιστορίας μας - ανήκουν συχνά, με ευθύνη κυρίως των σχολείων μας, σε ένα μακρινό, ομιχλώδες παρελθόν, αποκομμένο από το σημερινό εθνικό μας γίγνεσθαι. Ελπίζω το πόνημά σου να τύχει της ευρύτερης δυνατόν διάδοσης, προκειμένου να επενεργήσει ως τονωτικό φρονήματος σε μια παρακμιακή, φοβούμαι, φάση της εθνικής μας διαδρομής.»

Γεώργιος Ε. Σέκερης, Πρέσβυς ε.τ.
Πρόεδρος Ομίλου Χάραξης Εθνικής Στρατηγικής “Ένωση για την Ελλάδα”
http://enosiellada.com/

 

«Είναι ένα πράγματι πολύ ωραίο βιβλίο που θα σας ευχαριστήσει να το διαβάσετε. Είναι το έπος της Ελλάδας πριν έναν αιώνα...
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο βιβλίο σας, για να μάθουν τα παιδιά μας ιστορία»
Γ. Καρατζαφέρης, Πρόεδρος ΛΑΟΣ - Δημοσιογράφος
http://www.youtube.com/watch?v=OBTFdX_e3to

 

«Αυτό που βρήκα πολύ ενδιαφέρον στο βιβλίο του Φώτη Σαραντόπουλου είναι το στοιχείο της περιγραφής του απλού ανθρώπου, ο οποίος συμμετέχει σε μια προσπάθεια, και με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στο γράψιμο της Ιστορίας ενός ολόκληρου λαού. Διότι ο πόλεμος αυτός απαίτησε την κινητοποίηση ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό το στοιχείο προκύπτει πάρα πολύ έντονα μέσα από το βιβλίο του Φώτη, μέσα από μια σειρά προσωπικών διηγήσεων των απλών ανθρώπων, οι οποίοι έγραψαν την Ιστορία αυτού του τόπου, μέσα από μια μαζική συμμετοχή στην προσπάθεια που έκανε μια μικρή τότε χώρα, να αδράξει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία που της δόθηκε. Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει μια κοινωνία σε μια μεγάλη μετάβαση, καταδεικνύοντας μια κοινωνία που συστρατεύθηκε σε μια τεράστια εθνική προσπάθεια, η οποία οδήγησε, σε ένα σύντομο ιστορικό χρόνο, στον διπλασιασμό της χώρας και τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας. Αν μπορούμε να κρατήσουμε ένα δίδαγμα απ’ αυτό το βιβλίο, το οποίο το καθιστά εξαιρετικά επίκαιρο στη σημερινή εποχή, είναι πως μια κοινωνία, μέσα από μια διαδικασία ξεπεράσματος μιας μεγάλης κρίσης, μπορεί να αναζητήσει και πάλι την χαμένη της συλλογικότητα. Αυτό που προκύπτει μέσα από αυτό το βιβλίο είναι η εικόνα μιας κοινωνίας ενωμένης, συστρατευμένης σε έναν κοινό σκοπό. Ο βασικός σκοπός τότε ήταν η επέκταση. Σήμερα είναι η οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με αξιοκρατία, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών. Διαβάζοντας το βιβλίο θα πάρετε μια εικόνα του πνεύματος της εποχής εκείνης, το άρωμα της εποχής και τον δυναμισμό που αποπνέει.»
Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης, Βουλευτής
http://www.youtube.com/watch?v=0dQhH4fgLjM&feature=BFa&list=UUvYaEaIgD71-tPty8meZccg

 

«Στις 575 σελίδες του πονήματός του, ο συγγραφέας τιμά τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης τα 100 χρόνια απο το ξεκίνημα της υπέροχης εξόρμησης, που διπλασίασε την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας τα όνειρα των επαναστατών του 1821. Θεωρεί καθήκον του επιβεβλημένον να τιμήσει τα ονόματα όλων εκείνων, που με το μυαλό, την καρδιά, τον ιδρώτα και το αίμα τους, έγραψαν σελίδες δόξας... Τα ηθικά διδάγματα, που εξάγονται απο το τόσον αξιόλογο πόνημά του και που πρέπει να μας εμππνέουν και να μας παραδειγματίζουν είναι:
Λαός χωρίς όραμα δεν προχωράει.
Νεολαία χωρίς όραμα είναι χαμένη γενιά.
Όταν οι Έλληνες ενώνονται μεγαλουργούν.»
Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Παπαδάκης

 

«Διάβασα το βιβλίο του Φώτη Σαραντόπουλου και πρέπει να σας ομολογήσω ότι αγαπώ περισσότερο αυτούς που δεν είναι ιστορικοί, διότι το μεράκι τους είναι αξεπέραστο. Και ο Φώτης Σαραντόπουλος το έχει αυτό το μεράκι. Επειδή έχω γράψει βιβλία, γνωρίζω τι σημαίνει η διαχείριση ενός τόσο τεράστιου υλικού, όπως αυτό που έχει περιληφθεί στο «Εμπρός δια της λόγχης».  Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει μια συνέχεια αυτού του βιβλίου, διότι ο κόσμος θέλει να διαβάσει Ιστορία.  Το βιβλίο είναι πάρα πολύ ωραίο, είναι γραμμένο με τον τρόπο που μου αρέσει να γράφεται η Ιστορία.  Έχει τα στοιχεία, έχει τα πολιτικά γεγονότα, έχει τις μαρτυρίες, έχει την πλοκή την φανταστική, έχει τα πρόσωπα και κυρίως, μέσα από την διήγηση αναφαίνεται ο πόλεμος ο πραγματικός, με τη μάχη, τη λάσπη, τις λεηλασίες, τις σφαγές, τον φόβο, το μεγαλείο, το χορό, το κλάμα, όλα μαζί. Φώτη συγχαρητήρια! Και σας λέω, να πάρετε όχι ένα αλλά δυο βιβλία: Ένα για να διαβάσετε εσείς και ένα για να δώσετε σε ένα δικό σας άνθρωπο …»
Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
http://www.youtube.com/watch?v=0dQhH4fgLjM&feature=BFa&list=UUvYaEaIgD71-tPty8meZccg

 

«Ένα καλογραμμένο ιστορικό –τύποις- μυθιστόρημα κυκλοφόρησε προσφάτως με τίτλο “Εμπρός δια της λόγχης - Η μεγάλη εξόρμηση 1912 -1913”, ακριβώς εκατό χρόνια μετά την επιχείρηση της Ελλάδας να ανακτήσει σκλαβωμένα εδάφη και να ελευθερώσει εκατομμύρια ελληνικές ψυχές. Συγγραφέας του βιβλίου ο Φώτης Μ. Σαραντόπουλος, ένας άνθρωπος θαυμαστών ιστορικών γνώσεων και βαθύτατος μελετητής των ιστορικών δεδομένων του τόπου μας. Το βιβλίο περιγράφει απολύτως  πραγματικά γεγονότα ενώ υο ίδιο συμβαίνει και με τους  ήρωες της ιστορίας. Στο βιβλίο θα διαβάσετε συγκλονιστικές στιγμές από το προσκήνιο και παρασκήνιο της εποχής και αποτυπώνεται με απόλυτη γλαφυρότητα το πνεύμα που επικρατούσε. Ο αναγνώστης θα “μπαρουτοκαπνιστεί” στις ανά την περιφέρεια απελευθερωτικές μάχες και ναυμαχίες, θα “ζήσει” τα στρατιωτικά και πολιτικά δεδομένα, τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, ενώ θα μπορέσει να “ταξιδέψει” σε μια ξεχασμένη εποχή μέσω του πλουσιότατου και εν πολλοίς σπάνιου φωτογραφικού υλικού που περιέχεται στο βιβλίο. Ένα βιβλίο κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, από εκείνα που απαιτούν πολύ αγάπη, μεράκι και γνώση για να γραφτούν.»
Νίκος Σακελλαρόπουλος, Δημοσιογράφος - συγγραφέας, http://grpost.blogspot.gr/

 

«Άκρως επίκαιρο, όχι μόνο λόγω του επετειακού του χαρακτήρα αλλά και επειδή η εποχή μας τείνει να καταρρίψει και να αμφισβητήσει πολλούς ιστορικούς μύθους και άρα κάθε συμβολή στην μακρά συζήτηση περί ιστορίας είναι ευπρόσδεκτη. Αξιοποιώντας την βιβλιογραφία και ξεδιαλύνοντας – στο βαθμό του εφικτού - τις αντιφάσεις ανάμεσα στις πολλές μαρτυρίες αλλά και στα ιστορικά κείμενα, ο Σαραντόπουλος επιχειρεί να δώσει το πνεύμα της εποχής, μέσα από μια αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο. Έτσι η Ιστορία αποκτά μια μυθιστορηματική χροιά και τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ηπείρου, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας παρουσιάζονται όσο το δυνατόν ακριβέστερα και με τον πλέον γλαφυρό τρόπο. Να σημειωθεί ότι η έκδοση συμπληρώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και ντοκουμέντα (έγγραφα, χάρτες κλπ) τα οποία ολοκληρώνουν την ημερολογιακή καταγραφή των συγκλονιστικών γεγονότων από τον Οκτώβριο του ’12 μέχρι τον Μάιο του ’13, τα οποία ουσιαστικά διπλασίασαν την Ελλάδα.»
Κωστής Παπαγιώργης, Δημοσιογράφος, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
http://www.athinorama.gr/daylife/books/?i=1885

 

«Ο Φώτης Σαραντόπουλος είναι χημικός... είναι και συγγραφέας. Στο βιβλίο του "Εμπρός δια της λόγχης" παρουσιάζει τα γεγονότα των Βαλκανικών πολέμων μέσα απο μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία. Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα πέραν της διηγηματικής του αξίας, προσδίδει χρήσιμα διδάγματα που συνεδέουν το ιστορικό παρελθόν με την σημερινή εποχή - οικονομική κρίση, κίνδυνος πολέμου, εθνική κυριαρχία. Ο αναγνώστης έχοντας της εμπειρία της πένας του Φώτη Σαραντόπουλου καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι δεν τους σταματά τίποτα.»

NS-TV (διαδικτυακή τηλεόραση Νέας Σμύρνης)

 

«Μου έκανε εντύπωση η εντιμότητα και η αντικειμενικότητα με την οποία ο συγγραφέας χειρίστηκε τα διάφορα θέματα, ειδικά την διαμάχη Βενιζέλου – Κωνσταντίνου. Ένας επιστήμονας δεν προσπαθεί ποτέ να κάνει κάτι που κάνει ένας πολιτικός. Δεν προσπαθεί ποτέ να αποδείξει κάτι. Απλώς εξετάζει τις δυο διαφορετικές απόψεις, τις εξετάζει ψυχρά, αντικειμενικά, και κυρίως χωρίς συναισθηματική φόρτιση. Και τίποτα δεν υπάρχει στα κείμενά του που να λέει ότι ο Βενιζέλος ήταν καλύτερος ή ο Κωνσταντίνος. Ειδικά το επεισόδιο πριν την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, το χειρίζεται με πολλή λεπτότητα και αντικειμενικότητα.  Το βιβλίο δίνει την εικόνα της εποχής. Το βιβλίο αυτό έχει ένα ρωμαλέο εθνικό φρόνημα, σε μια εποχή που κάθε τι το εθνικό υποβαθμίζεται και λοιδορείται.»
Μάνος Μάρκογλου, τ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
http://www.youtube.com/watch?v=0dQhH4fgLjM&feature=BFa&list=UUvYaEaIgD71-tPty8meZccg

 

«Ανατατικό, αναγκαίο στις μέρες αυτές του εθνικού ζόφου! Εύγε, στον χαλκέντερο πατριώτη, άξιο μελετητή της ιστορίας μας Φώτη Σαραντόπουλο! Το αναμένω στα Κυπριακά βιβλιοπωλεία!»
Τίτος Χριστοδούλου,  Συγγραφέας - φιλόσοφος

 

«Σε 576 σελίδες ο αχόρταγος σε συγγραφική δράση Φώτης Σαραντόπουλος κατορθώνει να περιγράψει όλο το κλίμα της εποχής 1912-1913 και να μεταφέρει πόθους και ελπίδες όλων των Ελλήνων στις σελίδες του.
Η μορφή του βιβλίου είναι συναρπαστική, για εκείνους που γνωρίζουν συγκινητική, για εκείνους που θέλουν να μάθουν διδακτική.
Το βιβλίο αποτελεί ύμνο για τις θυσίες του λαού που αγαπούσε την Ελλάδα πιο πολύ από τον εαυτό του, το σύνολο περισσότερο από την "πάρτη".
Με μαγικό τρόπο, δεν παρουσιάζει την "ιστορία" αλλά τον αληθινό πατριωτισμό που την δημιούργησε και αληθινά την "έγραψε". Στρατηγοί και στρατιώτες, χωρικοί και κοπέλες "μιλάνε" μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και οι φυσιογνωμίες τους ξεπηδούν μέσα από το κείμενο, με τις μορφές τους να αποτυπώνονται στο μυαλό του αναγνώστη.
Το βιβλίο αναβιώνει μία ολόκληρη 20ετία, η οποία ξεκινά να περιγράφει από το από το 1897 κι έπειτα, αποτελώντας προσκύνημα στις ηρωικές εκείνες πράξεις που έφεραν τον πολλαπλασιασμό των ελληνικών εδαφών, την μετέπειτα οικονομική ανάπτυξη, και την Ελλάδα γερά στον 20ο αιώνα.
Αν θέλουμε να καταλάβουμε πώς χώρες γίνονται μεγάλες, όχι μόνο σε εδάφη, μα σε εθνικά επιτεύγματα πρέπει να το διαβάσουμε. Έχει πολλά να μας πει για το πώς η χώρα μας θα κερδίσει τις νέες της προκλήσεις.
Ευχαριστούμε Φώτη Σαραντόπουλε για τη διακεκριμένη σου συμβολή στη σύγχρονη ελληνική σκέψη.»

Μιχαήλ Σερασκέρης, Συγγραφέας - οικονομολόγος

 

«Ο Φώτης Σαραντόπουλος ετοίμασε μετά από πολύμηνη προετοιμασία το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο "Εμπρός δια της λόγχης" το οποίο διαδραματίζεται στον Ά Βαλκανικό πόλεμο. Τα αποσπάσματα που μας έστειλε να διαβάσουμε μας γέμισαν με προσμονή για να αφεθούμε σε ένα ταξίδι 100 χρόνων πίσω σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.»
Ανδρέας Σταματόπουλος
http://logia-starata.blogspot.gr

  

 «Η όλη εκδήλωση και παρουσίαση ήταν μια "πνοή αύρας λεπτής" στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η πατρίδα μας! Κατέβηκα τα σκαλιά της παλιάς Βουλής φεύγοντας, και ο ήλιος μου φάνηκε να χαμογελά, το αύριο λιγότερο δύσκολο...»
Γιώργος Οικονομίδης

 

«Κάθε πνευματική προσπάθεια που συμβάλλει στην ιστορική αλήθεια είναι μια ουσιαστική προσφορά στο τόπο και στο λαό. "Εμπρός δια της λόγχης"... Σκέφτομαι πού θα βρίσκονταν σήμερα η Ελλάδα, αν θεωρούσε "μοιραίο" παράγοντα το τότε μικρό της μέγεθος σε σχέση με μια αυτοκρατορία, όπως η οθωμανική... Και σκέφτομαι πόσο πολύ μπορεί κανείς να περιορίσει το ιστορικό συμπέρασμα στο 1912-1913 (όπως εκείνο του 1940, αργότερα)... Συγχαρητήρια...»
Βασίλης Χασιώτης

 

 «Σε ένα άνθρωπο που έχει όσα ψυχικά χαρίσματα έχουν νόημα σε αυτή τη ζωή, το μόνο που μπορείς να ευχηθείς είναι να συγκαταλέγεται και η διάθεση προσφοράς ανάμεσά τους. Στην περίπτωση του Φώτη, η ευχή είναι περιττή.
Καλή επιτυχία Φίλε μου.»

Ανακρέων Ματαράγκας, Διευθυντής Ναυτιλιακής Εταιρείας

 

«Το βιβλίο αυτό μοιάζει σαν μια πραγματική ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε λεπτομέρειες του παρελθόντος μας. Ίσως έτσι διακρίνουμε πιο καλά τις ομοιότητες με το παρόν μας και μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον μας... Φώτη ευχαριστούμε.»
Ζωή Αρβανίτη, δημοσιογράφος

 

«Μια ανάσα, στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε!!!!!!»
Αμαραντίδης Στάθης

 

«… Τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια  που εμπεριέχουν τους διαλόγους των μαχόμενων δίνουν ζωντάνια στην αφήγηση, ξεφεύγοντας από το αυστηρό επιστημονικό ύφος. Μια τέτοια μεθοδολογία και ανάλυση καλό θα ήταν να υπήρχε και στα σχολικά βιβλία Ιστορίας.»
Δέσποινα Χατζάκη, Παιδαγωγός